sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kolibri - Kati Hiekkapelto - Otava 2013

Kiitos kirjan lainasta työkaverille. En olekaan pitkiin aikoihin lukenut dekkareita, vaikka entisenä dekkariahmattina on vuosien varrella tullut luettua sitäkin genreä laidasta laitaan.

Kirjailija Hiekkapelto on kotoisin Oulusta ja asuu edelleen Oulunseudulla. Kolibri on tekijänsä esikoisteos. Itsekin Pohjois-Pohjanmaalla asuvana ja varttuneena odotin kulkevani tekstin siivittämänä tutuissa maisemissa, mutta muutamista tutuista paikannimistä huolimatta tapahtumat sijoittuivat kuvitteellisille kaduille.

Kirjan päähenkilö Fekete Anna on Serbiasta lapsena Suomeen perheen mukana muuttanut nuori poliisi. Annan rikostutkijan työuran alkuun pamahtaa heti kaksi isoa juttua, joiden setviminen yhdessä ulkomaalaisiin ennakkoluuloisesti suhtautuvan alkoholiongelmaisen vanhemman konstaapelin kanssa ei suju ongelmitta. Annan ihmissuhteita, lyhyitä ja pitempiä, uusia ja vanhoja, tuodaan esiin tekstissä tasaisesti samalla kun tutkimukset soljuvat eteenpäin verkkaisella tahdilla.

Kolme murhaa ja yksi kunniaväkivallan pelossa elävä kurdityttö pitävät Annan kiireisenä elokuusta marraskuulle. Kurditytön kirje Annalle valaisee jälkimmäisen sivujuonteen käänteitä. Kirje on palasteltu mielenkiintoisesti murhatutkimusten ja muun tarinan kerronnan väliin ja kirje selvittääkin lopussa tytön kohtalon.

Itse murhat ovat todella raakoja ja häiriintyneen ihmisen tekemiä. Lukijalle tulee aavistus tekijästä jo siinä vaiheessa, kun hänet ensimmäisen kerran esitellään tekstissä. Tekijän motiivista ei kuitenkaan annettu vihjeitä matkan varrella. Uhrien ja murhaajan yhteys on hiuksenhieno ja tästä lukijasta liian hakemalla haettu. Vahva epäilyksen alainen, viimeisen uhrin vaimo, olisi ollut oma valintani pääpiruksi ja olisin toivonut toisen uhrin tarinan kietoutuvan jollakin mielenkiintoisella käänteellä kahteen muuhun. Lukijalle jäi hieman petetty olo, kun tarinan lonkerot eivät kohdanneet lopussa ja loppu oli hajanainen. Tuntui, että rikosten ratkaisu oli mahdollisimman nopeasti ohi kerrottu ja todellakin liian ohuesti kiinni itse tarinassa.

Kevyttä pakkaspäivälukemista villasukissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti